Vedetön koski

Syksyn sateiden myötä vesi katosi Korvensuun koskesta. Vaikka Vesilaki sanoo vesivarojen ja vesiympäristön käytöstä, että ”se on yhteiskunnallisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kestävää”, täällä Laajoen varrella ekologinen tavoite ei toteudu, vaan kerta toisen jälkeen padon käynnistyminen kuivattaa kosken, joka muuten tarjoaisi tärkeän kutupaikan vaelluskaloille, kuten lohille ja siioille. Esimerkiksi lohenpoikaset elävät joessa ensimmäiset vuotensa. Mutta missä ne voisivat elää, jos joesta puuttuu vesi?

Joen patoaminen muuttaa aina ekosysteemiä. Se tuhoaa kalakantaa ja estää uhanalaisten lajien elpymisen. Padon vaikutus ulottuu myös rantaniittyjen ekosysteemiin ja pitkälle ranta-alueille. Padon käyttö on siis taitolaji, jossa pitäisi ottaa huomioon myös ekologiset ja maisemalliset seikat, ja padon käyttäjän tulisi ymmärtää, mitä vahinkoa hän voi luonnolle aiheuttaa. Vesivoiman käyttö ei saa tuhota arvokasta ekosysteemiä.

Suru puserossa katsomme taas kerran tätä tuhoisaa näkyä. Eikö tälle lain rikkomiselle tule loppua? 🙁

Kupilka-perheen vauveli

Tässä esittäytyy pikkaraisin Kupilka-retkeilyastia, nimittäin Kupilka 1 -minikuppi. Söpö kuin koru, jonka voi laittaa vaikkapa kaulaan roikkumaan, niin kevyt ja pieni se on. Ota mukaan retkelle tai käytä kotona. Kätevä sujauttaa laukun tai repun sivutaskuun.

Kupilka-minikuppia on saatavana tutuissa Kupilka-väreissä: lämpimän ruskea original, pehmeästi punertava karpalo, kesäisesti vihertävä havu ja jännittävän mustanharmaa kelo.

Pikku-Kupilkaa voi käyttää 15 ml:n ruokalusikkana tai kukkuroillaan 7 g:n kahvimittana.

  • tilavuus  1 cl
  • paino 6 g
  • korkeus 66 mm x leveys 37 mm x pituus 24 mm

Loistava ja omaperäinen tuliainen ja tuparilahja on Savikulman Syntisen hyvä kaffe ja Kupilka-minikuppi. Kun haluat tehdä lahjasta vieläkin persoonallisemman, niin kaiverruta lahjan saajan nimi minikupin kylkeen. 😀

Tule Laurin markkinoille 10.8.

Elokuun toisena lauantaina 10.8.2019 järjestetään perinteiset Laurin markkinat Mynämäen keskustassa lukion pihalla ja sen ympäristössä (Keskuskatu 19).

Savikulman tallilla on oma osasto Laurin markkinoilla! Myynnissä on mm. Syntisen hyvää kaffetta, kahvipannuja, loimulautoja, grillihanskoja, muurikkapannuja, Kupilkoja ja kaikkea muuta kivaa, mitä ilman ihminen ei voi olla näin loppukesästä… tai muutenkaan. 😀 Tuoreen kaffen takaa juuri paahdetut pavut, kiitos Askaisten Prännärin.

Tervetuloa ostoksille ja moikkaamaan meitä!

Kesä on nyt!

Ihana Suomen kesä on nyt syvimmillään ja naistenviikkokin jo menossa. Eletään myös Kuun valloituksen tunnelmissa: Neil Armstrongin ensimmäisistä askeleista Kuun pinnalla tulee kuluneeksi ensi yönä 50 vuotta. Kuussa ei vielä kuitenkaan ole asutusta, vaikka tuohon aikaan 60-luvun viimeisenä vuonna oltiin varmoja, että Kuussa asuttaisiin jo vuonna 2000. Nauttikaamme sen sijaan oman rakkaan Maan kauneudesta ja lämmöstä! Ei ole Maan voittanutta! 😀

Vaikka kesä on parhaimmillaan, voimme muistella hyvin jo myös tämän kesän tapahtumia. Kaksi viikkoa sitten vietimme Avoimet puutarhat -päivää, ja meillä Savikulmallakin kävi paljon puutarhoista kiinnostuneita vieraita, arviomme mukaan peräti kolmisen sataa. Sydämellinen kiitos kaikille kävijöille! Toivottavasti viihdyitte ja saitte tallennettua kukkien väriä ja lämpöä syksyä ja talvea varten. Emme elä pelkästään ruoasta, vaan tarvitsemme ympärillemme myös kauneutta sielun ravinnoksi.

Puutarhapäivän tunnelmiin ja kukkien väriloistoon voi palata kurkkaamalla Leonardo da Vinkki -blogiin, jota pitää Helena Erkkilä. Hän tallensi omia tunnelmiaan Savikulmasta upein valokuvin. Kannattaa tsekata. 😀

Tervetuloa vieraaksemme taas elokuussa! Museopäivänä sunnuntaina 25.8.2019 kahvilamme on auki klo 11–15.

Nautitaan kesästä ja lämmöstä, kaikesta tästä vihreydestä, vehreydestä ja kukkien ilonpilkahduksista!

Savikulman syntisen hyvä kaffe

Nyt sitä saa: Savikulman omaa, aromikasta kahvisekoitusta, jossa tuoksuvat ja maistuvat niin Latinalaisen Amerikan kuin Afrikankin täyteläiset aromit ja kuumat rytmit. Askaisten Prännäri Oy paahtoi tämän kahvisekoituksen meille, joten kahvi on huolella ja rakkaudella tehty.

Tästä ihanan tummasta suodatinkahvista voi valmistaa makuhermoja kutkuttavat espresso-kupposet, tai Savikulman kaffea voi sekoittaa mainiosti myös kaupan kahvien joukkoon antamaan lisämakua ja puhtia sekä tuomaan ripaus juhlaa ja eksotiikkaa tuiki tavalliseen aamu- tai iltapäiväkahviin.

Tänään suunniteltiin ja tulostettiin etiketit kahvipussien kylkeen, ja Avoimet puutarhat -päivänä Savikulman kahvia on jo myynnissä. Käännä siis auton nokka sunnuntaina 7.7.2019 kohti Mynämäen Korvensuuta ja piipahda puutarhassamme klo 12–17:n välisenä aikana. Myös kahvilamme on tuolloin auki, ja tarjolla niin suolaista kuin makeaakin suuhunpantavaa.

Nähdään Avoimet puutarhat -päivänä!

Nyt klapeja klipsuttelemaan!

Iskikö isäntä kirveellä polveen ja nyt linkuttaa? Halkaisiko emäntä jauhopeukalonsa saunahalkoja hakatessaan ja nyt jää korvapuustit leipomatta ja lapsia itkettää?

Joidenkin mielestä halkojen hakkaaminen on mukavaa ja rentouttavaa puuhaa, jossa voi ajelehtia omissa ajatuksissa, kuunnella linnunlaulua, nauttia auringosta ja kesän lämmöstä. Voi unohtaa kaikki maailman murheet… PAM! Kirves lipsahti ja osui polveen tai peukaloon. Auts! Edessä sairaalareissu ja puolet Suomen lyhyestä kesästä pilalla.

Kirveellä aiheutetaan tahattomia vammoja joka vuosi. Ne ovat kuitenkin ihan turhia, sillä tarjolla on turvallisempi ja helpompi tapa naputella halot saunaan, takkaan tai kakluuniin. Ahkeran halonhakkaajan näppärä apulainen on Kindling Cracker -halonhalkaisulaite, jolla halkojen ja klapien tekeminen on helppoa ja turvallista. Nerokas, yksinkertainen halonhalkaisija on valmistettu lujasta takoraudasta ja kestää vuosikausia käytössä.

Kindling Cracker -halonhalkaisijaa on saatavana kahta kokoa. Tsekkaa lisätietoja tältä sivulta.

Ehkä tänä kesänä olisi oikea aika siirtyä käyttämään modernimpaa ja turvallisempaa menetelmää, jotta kaikki säästyisivät turhilta vammoilta eikä kesä olisi keneltäkään pilalla?

Loistava lahja itselle, kumppanille tai ystävälle sekä erinomainen kesätuliainen! 😀

Söpö kuksakuppi lapselle

Cute overload kerta kaikkiaan, sillä Kupilka-retkeilyastiaperheen uusin tulokas on äärettömän söpö kuksakuppi Kupilka 12 junior. Ihanan pyöreämuotoinen kuksa sopii lapsen pieniin kätösiin kuin valettu; siitä on hyvä pitää kiinni, ja se tuntuu ihoa vasten mahtavalta. Kevyt ja kestävä, kivalla tavalla tukeva juniori-kuksa sopii niin retkelle, mökille kuin kotiinkin. Kuksasta maistuu maito, mehu ja lämmin kaakao.

Juniori-kuksa mahtuu vaikkapa lapsen reppuun, tai sen voi ripustaa roikkumaan hihnasta, sillä tämänkin kuksan varressa on reikä, johon voi pujottaa narun tai nauhan. Kun kuksan tilaa kaiverruksella (esim. lapsen nimi kuksan kylkeen), siitä tulee lapselle erityisen rakas astia. Hyvä lahjaidea, kun kummit ja isovanhemmat miettivät lapselle lahjaa tai tuliaista!

Muuten: Kuksa 12:n koko on sopiva myös tuplaespressolle, joten aikuiselle kahvittelijallekin tämä Kupilka-perheen söpöliini sopii.

Juniori-kuksan voi valita neljästä Kupilka-väristä: ruskea original, musta kelo, vihreä havu ja punainen karpalo.

Kupilka 12 junior -kuksan mitat:
Tilavuus 1,2 dl
Paino 49 g
Korkeus 50 mm
Leveys 76 mm
Pituus 135 mm

Tietoa Kupilka-retkeilyastioista ja Kupilkojen hinnat.

Savikulman munkit Vakka-Suomen sanomissa

Savikulmalla paistetaan munkkeja munkkipannulla laavussa.

Savikulman kuuluisat munkkipannulla paistetut munkit pääsivät Vakka-Suomen sanomiin. Sari Honkasalon kirjoittamassa ja kuvaamassa lehtijutussa kerromme niksejä, miten munkit saa onnistumaan mukavasti grillin tai nuotion päällä. Lehtijuttu tarjoaa myös muita ulkoruokavinkkejä.

Vakka-Suomen sanomien tilaajat voivat lukea jutun täällä.
Muut voivat lukea jutun PDF:nä tai JPG:nä.

Kuvat: Sari Honkasalo, Vakka-Suomen sanomat

Nyt herkuttelemaan!

Savikulman sauna voitti kilpailun!

Savikulman sauna valittiin Meidän Mökki -lehden äänsetyksessä Suomen kauneimmaksi saunaksi. Meidän Mökki -lehden järjestämässä yleisöäänestyksessä Savikulman sauna valittiin Suomen kauneimmaksi saunaksi. JIHUU! \o/

Saunaamme luonnehdittiin satumaiseksi, idylliseksi, herttaiseksi ja persoonalliseksi. 🙂 Äänestäjien mielestä saunassa toteutuu vanhan rantasaunan henki ja se sopii niin maisemaan, sieluun ja silmään.

 

 

Lue Meidän Mökki -lehdessä julkaistu artikkeli joko PDF-tiedostona (noin 6 Mt) tai JPG-kuvana (noin 500 kt).